Ψεύτικοι ιστότοποι Bitwarden προωθούν το ZenRAT

ScreenshotX2023 09 28XatX09 53 11XFakeXBitwardenXsitesXpushXnewXZenRATXpassword stealingXmalware

Οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας της εταιρείας ασφάλειας επιχειρήσεων Proofpoint ανακάλυψαν ένα τρομακτικό νέο κακόβουλο λογισμικό που διανέμεται ως πακέτο εγκατάστασης του δημοφιλούς διαχειριστή κωδικών πρόσβασης Bitwarden για να εξαπατήσει τους χρήστες και να κλέψει ευαίσθητα δεδομένα από τις συσκευές τους.

Αυτό το ψεύτικο πακέτο εγκατάστασης, με την ονομασία ZenRAT, παραδίδεται μέσω ενός ψεύτικου ιστότοπου Bitwarden, ο οποίος μοιάζει ακριβώς με τον αρχικό, αλλά δεν είναι νόμιμος. Αν ένας χρήστης δώσει προσοχή, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι οι χειριστές του κακόβουλου λογισμικού έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική typosquatting, επειδή ο ψεύτικος ιστότοπος έχει τίτλο bitwaridencom.

ScreenshotX2023 09 28XatX09 50 55XFakeXBitwardenXPasswordXManagerXWebsiteXDropsXWindowsXZenRAT

Οι κύριοι στόχοι του ZenRAT είναι ανυποψίαστοι χρήστες των Windows. Εάν ένας επισκέπτης κάνει κλικ στο σύνδεσμο λήψης που είναι σημειωμένος για άλλη πλατφόρμα (π.χ. Linux ή macOS), ανακατευθύνεται στον αρχικό ιστότοπο της Bitwarden (vault.bitwarden.com) στη σελίδα Λήψεις. Εάν ένας χρήστης των Windows κάνει κλικ σε αυτόν, η συσκευή του θα μολυνθεί με το ZenRAT και το κακόβουλο λογισμικό θα δημιουργήσει μια σύνδεση με τον διακομιστή C2 (185.186.7214).

Δείτε επίσης:   Πρίγκιπας Χάρι: Νίκη στο Δικαστήριο κατά της Mirror Group για Υποκλοπή Τηλεφώνου

Μόλις γίνει αυτό, το κακόβουλο λογισμικό θα συλλέξει τα επιθυμητά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών του συστήματος και των αποθηκευμένων διαπιστευτηρίων. Το ZenRAT μπορεί να κλέψει πληροφορίες όπως τα ονόματα της CPU και της GPU, την έκδοση του λειτουργικού συστήματος, τη μνήμη RAM, τη διεύθυνση IP και την πύλη της συσκευής. Θα αποσπάσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις εγκατεστημένες λύσεις antivirus και άλλες εφαρμογές. Μπορεί επίσης να κλέψει δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης του προγράμματος περιήγησης. Το ZenRAT διαβιβάζει τα αρχεία καταγραφής στον διακομιστή C2 σε απλό κείμενο.

Επαναπροσανατολίζει τους επισκέπτες του ιστότοπου σε έναν καλοήθη ιστότοπο. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν πώς ανακατευθύνονται οι επισκέπτες στον ιστότοπο. Προηγουμένως, το κακόβουλο λογισμικό διανεμόταν σε τέτοιες εκστρατείες μέσω phishing, SEO poisoning ή επιθέσεων malvertising. Το ωφέλιμο φορτίο φέρει τον τίτλο Bitwarden-installer-version-2023-7-1.exe και κατεβαίνει μέσω του crazygamescom. Αυτή η δούρειος ίππος έκδοση του νόμιμου εγκαταστάτη Bitwarden περιέχει ένα εκτελέσιμο αρχείο .NET με τίτλο (ApplicationRuntimeMonitor.exe).

Δείτε επίσης:   Hack ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Mixin Network

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο blog της Proofpoint, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα μεταδεδομένα του κακόβουλου πακέτου εγκατάστασης, παρατήρησαν ότι ο επιτιθέμενος το είχε μεταμφιέσει σε Speccy της Priform. Πρόκειται για ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα των Windows που εμφανίζει πληροφορίες σχετικές με το υλικό/λογισμικό.

Επιπλέον, το εκτελέσιμο αρχείο έχει μια άκυρη υπογραφή που φαίνεται να υπογράφεται από τον διάσημο Γερμανό επιστήμονα πληροφορικής FileZilla Tim Kosse. Ωστόσο, αυτή η υπογραφή είναι επίσης ψεύτικη. Αυτό το σπονδυλωτό RAT εκτελεί επίσης ελέγχους anti-sandbox και anti-VM για να διαπιστώσει αν είναι ασφαλές να λειτουργεί στη συσκευή. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν επίσης geofencing για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει εγκατασταθεί σε καμία ρωσόφωνη περιοχή.

 

Προσοχή κατά τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί κατά τη λήψη λογισμικού και συνιστούν να προμηθεύονται εφαρμογές αποκλειστικά από επίσημες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης έχουν γίνει συχνά στόχος κυβερνοεπιθέσεων και απάτης, με το LastPass να αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα.

Δείτε επίσης:   Κυβερνοεγκληματίες Στρέφονται στα Email για Χριστουγεννιάτικες Απάτες

Ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, τα τρία κορυφαία προγράμματα περιήγησης – Google Chrome, Mozilla Firefox και Safari – προσφέρουν δωρεάν λειτουργίες διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια υπηρεσία να χρησιμοποιήσετε, οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις επιλογές θα σας προσφέρει παρόμοια οφέλη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο ασφαλής από άλλες.

 

cropped

Ο Anastasis είναι ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους μας, ειδικευμένος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Με την εμπειρία του, παρέχει στην κοινότητα πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές.

By Anastasis Vasileiadis

Cybersecurity Evangelist | Offensive Security Consultant (Red Team Operator) | Information Security Analyst 📱My Social Accounts: https://beacons.ai/cyberkid1987

Related Post

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange