Κίνδυνος Ασφάλειας WiFi: Απειλούνται Δισεκατομμύρια Χρήστες Android και Οικιακά Δίκτυα Wi-Fi

Κίνδυνος Ασφάλειας WiFi: Απειλούνται Δισεκατομμύρια Χρήστες Android και Οικιακά Δίκτυα Wi-Fi

Δισεκατομμύρια χρήστες Android σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να επηρεαστούν από μια νέα ευπάθεια στο WiFi, την οποία οι χάκερ μπορεί να εκμεταλλευτούν για να δημιουργήσουν κλώνους των σημείων πρόσβασης WiFi και να παρακολουθήσουν δεδομένα, ανακάλυψαν ερευνητές. Μια άλλη νέα ευπάθεια επιτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προστατευμένα οικιακά δίκτυα Wi-Fi, αποκαλύπτοντας συσκευές και δεδομένα.

Η πρώτη αδυναμία ασφαλείας επηρεάζει το “wpa_supplicant”, μια υλοποίηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα μηχανισμών ασφαλείας για ασύρματα δίκτυα, όπως το WPA (WiFi Protected Access).

Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi που χρησιμοποιούν το Επιχειρησιακό λειτουργικό του WPA2/3 είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο, όπως απέδειξαν ο Simon Migliano από το top10vpn.com και ο έμπειρος ερευνητής ασφαλείας Mathy Vanhoef.

“Υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες Android σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτή την ευπάθεια,” είπαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης:   Σοκ για την Okta: Χάκερς Κλέβουν Δεδομένα Όλων των Χρηστών Συστήματος Υποστήριξης

Επίσης, αυτή η υλοποίηση ανοιχτού κώδικα βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις συσκευές Linux και στο ChromeOS, που χρησιμοποιείται στα Chromebooks.

“Η ευπάθεια του wpa_supplicant επιτρέπει σε κακόποιο να εξαπατήσει το θύμα του να συνδεθεί αυτόματα σε ένα κακόβουλο κλώνο ενός αξιόπιστου δικτύου Wi-Fi για να παρακολουθήσει την κίνησή τους. Δεδομένου ότι η επίθεση δεν απαιτεί καμία ενέργεια από το θύμα, είναι πιθανό το θύμα να μην γνωρίζει ότι έχει γίνει στόχος,” προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η ευπάθεια αφορά την υλοποίηση του PEAP (προστατευόμενο πρωτόκολλο επεκτάσιμης πιστοποίησης), το οποίο είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιείται για να ασφαλίσει καλύτερα τα δίκτυα Wi-Fi. Οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να παραλείψουν το δεύτερο στάδιο της πιστοποίησης όταν η συσκευή-στόχος δεν έχει διαμορφωθεί σωστά για να επαληθεύσει το διακομιστή πιστοποίησης.

Δείτε επίσης:   Το ZeroFont phishing ξεγελάει το Outlook και δείχνει ψεύτικες AV σαρώσεις

Μια άλλη ευπάθεια επηρεάζει την πλατφόρμα Intel’s iNet Wireless Daemon (IWD), μια ολοκληρωμένη λύση συνδεσιμότητας για Linux, η οποία είναι επίσης ανοιχτού κώδικα και κυρίως χρησιμοποιείται σε οικιακά δίκτυα Wi-Fi.

“Επηρεάζει όλους όσους χρησιμοποιούν το IWD ως σημείο πρόσβασης, καθώς η ευπάθεια δεν εξαρτάται από κάποια κακή διαμόρφωση,” προειδοποιούν οι ερευνητές. “Επιτρέπει σε έναν αντίπαλο να κερδίσει πλήρη πρόσβαση σε ένα υπάρχον προστατευμένο δίκτυο Wi-Fi, εκθέτοντας τους υπάρχοντες χρήστες και συσκευές σε επίθεση.”

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν επιθέσεις από ransomware, παραβίαση email, κλοπή κωδικών και άλλα.

Δυστυχώς, οι χρήστες Android πρέπει να περιμένουν για ένα νέο ενημερωμένο πακέτο ασφαλείας Android που περιλαμβάνει την επιδιόρθωση του wpa_supplicant.

Δείτε επίσης:   Θρίαμβος για τη BlackBerry: Ανακοινώνει Απροσδόκητα Κέρδη Χάρη στη Ζήτηση για Κυβερνοασφάλεια
Ο Αλέξανδρος είναι ο ιδρυτής του hacks.gr και η κινητήρια δύναμη πίσω από το όραμά μας. Με πολυετή εμπειρία στον κόσμο του hacking, έχει διαμορφώσει μια κοινότητα που είναι πηγή έμπνευσης και μάθησης για όλους. Με τον προσωπικό του χαρακτήρα και την τεχνογνωσία του, έχει δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι λάτρεις του hacking μπορούν να συναντιούνται, να μοιράζονται γνώσεις και να εξελίσσονται.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange