Κακόβουλες διαφημίσεις Notepad++ Google αποφεύγουν την ανίχνευση για μήνες

Screenshot 2023 10 18 at 08 21 13 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Μια νέα κακόβουλη δραστηριότητα Google Search στοχεύει σε χρήστες που επιθυμούν να κατεβάσουν το δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Notepad++, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές για να αποφύγουν την ανίχνευση και την ανάλυση.

Οι φορείς απειλών κάνουν όλο και περισσότερο κατάχρηση των διαφημίσεων Google σε κακόβουλες καμπάνιες για την προώθηση ψεύτικων ιστότοπων λογισμικού που διανέμουν κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με τη Malwarebytes, η οποία εντόπισε την κακόβουλη διαφημιστική καμπάνια Notepad++, ήταν ζωντανή εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά κατάφερε να περάσει κάτω από το ραντάρ όλο αυτό το διάστημα.

Το τελικό ωφέλιμο φορτίο που παραδίδεται στα θύματα είναι άγνωστο, αλλά η Malwarebytes λέει ότι πιθανότατα πρόκειται για το Cobalt Strike, το οποίο συνήθως προηγείται των ιδιαίτερα επιζήμιων αναπτύξεων ransomware.

 

Κατάχρηση διαφημίσεων της Google

Το κακόβουλο Notepad++ προωθεί διευθύνσεις URL που είναι προφανώς άσχετες με το πρόγραμμα λογισμικού, αλλά χρησιμοποιούν παραπλανητικούς τίτλους που εμφανίζονται στις διαφημίσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google.

Δείτε επίσης:   Θρίαμβος για τη BlackBerry: Ανακοινώνει Απροσδόκητα Κέρδη Χάρη στη Ζήτηση για Κυβερνοασφάλεια

Screenshot 2023 10 18 at 08 18 21 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Αυτή η στρατηγική SEO χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την περίπτωση, και δεδομένου ότι οι τίτλοι είναι πολύ μεγαλύτεροι και πιο ορατοί από τις διευθύνσεις URL, πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να πέσουν στην παγίδα.

Μόλις τα θύματα κάνουν κλικ σε κάποια από τις διαφημίσεις, ένα βήμα ανακατεύθυνσης ελέγχει την IP τους για να φιλτράρει τους χρήστες που πιθανόν να είναι crawlers, VPN, bots κ.λπ. και τους οδηγεί σε έναν ιστότοπο δόλωμα που δεν ρίχνει τίποτα κακόβουλο.

Screenshot 2023 10 18 at 08 19 00 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Αντίθετα, οι νόμιμοι στόχοι ανακατευθύνονται στο “notepadxtreme[.]com”, το οποίο μιμείται τον πραγματικό ιστότοπο του Notepad++, με συνδέσμους λήψης για διάφορες εκδόσεις του επεξεργαστή κειμένου.

Screenshot 2023 10 18 at 08 19 27 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Όταν οι επισκέπτες κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους, εκτελείται ένας δεύτερος έλεγχος δακτυλικών αποτυπωμάτων συστήματος από ένα τμήμα JavaScript για να επικυρωθεί ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες ή ενδείξεις ότι ο επισκέπτης χρησιμοποιεί ένα sandbox.

Δείτε επίσης:   Οι ToddyCat χάκερς στοχεύσουν τις ασιατικές τηλεπικοινωνίες

Στα θύματα που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλοι στόχοι σερβίρεται στη συνέχεια μια δέσμη ενεργειών HTA, στην οποία αποδίδεται ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το οποίο πιθανότατα επιτρέπει στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν τις μολύνσεις τους. Αυτό το ωφέλιμο φορτίο σερβίρεται μόνο μία φορά ανά θύμα, οπότε μια δεύτερη επίσκεψη οδηγεί σε σφάλμα 404.

Η εξέταση του HTA από το Malwarebytes δεν παρήγαγε χρήσιμες πληροφορίες λόγω του ότι δεν ήταν οπλισμένο εκείνη τη στιγμή, αλλά οι αναλυτές βρήκαν το ίδιο αρχείο σε ένα VirusTotal upload από τον Ιούλιο.

Screenshot 2023 10 18 at 08 19 59 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Αυτό το αρχείο προσπάθησε να συνδεθεί σε έναν απομακρυσμένο τομέα σε μια προσαρμοσμένη θύρα, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν πιθανότατα μέρος μιας ανάπτυξης του Cobalt Strike.

Screenshot 2023 10 18 at 08 20 28 Malicious Notepad Google ads evade detection for months

Για να αποφύγετε τη λήψη κακόβουλου λογισμικού όταν αναζητάτε συγκεκριμένα εργαλεία λογισμικού, παραλείψτε τα προωθημένα αποτελέσματα στην Αναζήτηση Google και ελέγξτε ξανά ότι έχετε προσγειωθεί στον επίσημο τομέα.

Δείτε επίσης:   Επίθεση Χάκερ στη MongoDB:Παραβίαση δεδομένων πελατών

Αν δεν είστε σίγουροι για τον πραγματικό ιστότοπο του προγράμματος, ελέγξτε τη σελίδα “Σχετικά”, την τεκμηρίωση, τη σελίδα της Wikipedia και τα επίσημα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

 

cropped

Ο Anastasis είναι ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους μας, ειδικευμένος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Με την εμπειρία του, παρέχει στην κοινότητα πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές.

By Anastasis Vasileiadis

Cybersecurity Evangelist | Offensive Security Consultant (Red Team Operator) | Information Security Analyst 📱My Social Accounts: https://beacons.ai/cyberkid1987

Related Post

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange