Νέο backdoor του WordPress δημιουργεί λογαριασμό διαχειριστή για να κλέψει ιστότοπους

Screenshot 2023 10 12 at 07 59 30 New WordPress backdoor creates rogue admin to hijack websites

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό παριστάνει το νόμιμο πρόσθετο προσωρινής αποθήκευσης για να στοχεύσει ιστότοπους WordPress, επιτρέποντας στους φορείς απειλών να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό διαχειριστή και να ελέγχουν τη δραστηριότητα του ιστότοπου.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι μια κερκόπορτα με διάφορες λειτουργίες που του επιτρέπουν να διαχειρίζεται τα πρόσθετα και να κρύβεται από τα ενεργά στις παραβιασμένες ιστοσελίδες, να αντικαθιστά περιεχόμενο ή να ανακατευθύνει ορισμένους χρήστες σε κακόβουλες τοποθεσίες.

 

Λεπτομέρειες ψεύτικου πρόσθετου

Οι αναλυτές της Defiant, των κατασκευαστών του πρόσθετου ασφαλείας Wordfence για το WordPress, ανακάλυψαν το νέο κακόβουλο λογισμικό τον Ιούλιο κατά τον καθαρισμό ενός ιστότοπου.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο backdoor, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ερχόταν “με ένα επαγγελματικής εμφάνισης εναρκτήριο σχόλιο” για να μεταμφιεστεί ως εργαλείο caching, το οποίο συνήθως βοηθά στη μείωση της καταπόνησης του διακομιστή και στη βελτίωση των χρόνων φόρτωσης της σελίδας.

Η απόφαση να μιμηθεί ένα τέτοιο εργαλείο φαίνεται σκόπιμη, διασφαλίζοντας ότι θα περάσει απαρατήρητο κατά τη διάρκεια χειροκίνητων ελέγχων. Επίσης, το κακόβουλο πρόσθετο έχει ρυθμιστεί να αποκλείει τον εαυτό του από τη λίστα των “ενεργών πρόσθετων” ως μέσο για να αποφύγει τον έλεγχο.

Δείτε επίσης:   Οι ToddyCat χάκερς στοχεύσουν τις ασιατικές τηλεπικοινωνίες

Το κακόβουλο λογισμικό διαθέτει τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • User creation – Μια συνάρτηση δημιουργεί έναν χρήστη με όνομα ‘superadmin’ με σκληρά κωδικοποιημένο κωδικό πρόσβασης και δικαιώματα επιπέδου διαχειριστή, ενώ μια δεύτερη συνάρτηση μπορεί να αφαιρέσει αυτόν τον χρήστη για να σβήσει τα ίχνη της μόλυνσης.
Screenshot 2023 10 12 at 07 58 42 New WordPress backdoor creates rogue admin to hijack websites
  • Bot detection – Όταν οι επισκέπτες αναγνωρίζονταν ως bots (π.χ. ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης), το κακόβουλο λογισμικό τους παρείχε διαφορετικό περιεχόμενο, όπως spam, προκαλώντας τους να ευρετηριάσουν τον παραβιασμένο ιστότοπο για κακόβουλο περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές θα μπορούσαν να δουν μια ξαφνική αύξηση της επισκεψιμότητας ή αναφορές από χρήστες που διαμαρτύρονται για ανακατεύθυνση σε κακόβουλες τοποθεσίες.
  • Content replacement – Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μεταβάλλει τις αναρτήσεις και το περιεχόμενο της σελίδας και να εισάγει συνδέσμους ή κουμπιά spam. Στους διαχειριστές του ιστότοπου σερβίρεται μη τροποποιημένο περιεχόμενο για να καθυστερήσει η υλοποίηση της παραβίασης.
  • Plugin control – Οι χειριστές του κακόβουλου λογισμικού μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν εξ αποστάσεως αυθαίρετα πρόσθετα του WordPress στον ιστότοπο που έχει παραβιαστεί. Επίσης, καθαρίζει τα ίχνη του από τη βάση δεδομένων του ιστότοπου, έτσι ώστε η δραστηριότητα αυτή να παραμένει κρυφή.
Screenshot 2023 10 12 at 07 59 02 New WordPress backdoor creates rogue admin to hijack websites
  • Remote invocation – Το backdoor ελέγχει για συγκεκριμένες συμβολοσειρές του πράκτορα χρήστη, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως διάφορες κακόβουλες λειτουργίες.
Δείτε επίσης:   Η μεγαλύτερη DDOS επίθεση στην ιστορία είναι γεγονός!

Προς το παρόν, η Defiant δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των ιστότοπων που έχουν παραβιαστεί με το νέο κακόβουλο λογισμικό και οι ερευνητές της δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον αρχικό φορέα πρόσβασης.

Οι τυπικές μέθοδοι παραβίασης ενός ιστότοπου περιλαμβάνουν κλεμμένα διαπιστευτήρια, brute-forcing κωδικών πρόσβασης ή εκμετάλλευση ευπάθειας σε υπάρχον πρόσθετο ή θέμα.

Η Defiant κυκλοφόρησε μια υπογραφή ανίχνευσης για τους χρήστες της δωρεάν έκδοσης του Wordfence και πρόσθεσε έναν κανόνα τείχους προστασίας για την προστασία των χρηστών Premium, Care και Response από την κερκόπορτα.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες ιστότοπων θα πρέπει να χρησιμοποιούν ισχυρά και μοναδικά διαπιστευτήρια για τους λογαριασμούς διαχειριστών, να διατηρούν τα πρόσθετα τους ενημερωμένα και να αφαιρούν αχρησιμοποίητα πρόσθετα και χρήστες.

Δείτε επίσης:   Κακόβουλα πακέτα Solana, Kucoin μολύνουν τους προγραμματιστές του NuGet με το SeroXen RAT
cropped

Ο Anastasis είναι ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους μας, ειδικευμένος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Με την εμπειρία του, παρέχει στην κοινότητα πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές.

By Anastasis Vasileiadis

Cybersecurity Evangelist | Offensive Security Consultant (Red Team Operator) | Information Security Analyst 📱My Social Accounts: https://beacons.ai/cyberkid1987

Related Post

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange