Οι χάκερς στοχεύουν Azure cloud VMs μέσω παραβιασμένων διακομιστών SQL

Screenshot 2023 10 05 at 10 43 51 Microsoft Hackers target Azure cloud VMs via breached SQL servers

Οι χάκερς έχουν παρατηρηθεί να προσπαθούν να παραβιάσουν περιβάλλοντα cloud μέσω των Microsoft SQL Servers που είναι ευάλωτοι σε SQL injection.

Οι ερευνητές ασφαλείας της Microsoft αναφέρουν ότι αυτή η τεχνική πλευρικής κίνησης έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε επιθέσεις σε άλλες υπηρεσίες όπως VMs και Kubernetes clusters.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βλέπουν SQL Servers να αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.

 

Αλυσιδωτή επίθεση

Οι επιθέσεις που παρατήρησε η Microsoft ξεκινούν με την εκμετάλλευση μιας ευπάθειας έγχυσης SQL σε μια εφαρμογή στο περιβάλλον του στόχου.

Αυτό επιτρέπει στους φορείς απειλής να αποκτήσουν πρόσβαση στην παρουσία του SQL Server που φιλοξενείται στην εικονική μηχανή Azure με αυξημένα δικαιώματα για την εκτέλεση εντολών SQL και την εξαγωγή πολύτιμων δεδομένων.

Αυτά περιλαμβάνουν δεδομένα σχετικά με βάσεις δεδομένων, ονόματα πινάκων, σχήματα, εκδόσεις βάσεων δεδομένων, ρυθμίσεις δικτύου και δικαιώματα ανάγνωσης/εγγραφής/διαγραφής.

Εάν η παραβιασμένη εφαρμογή έχει αυξημένα δικαιώματα, οι επιτιθέμενοι μπορούν να ενεργοποιήσουν την εντολή ‘xp_cmdshell’ για την εκτέλεση εντολών του λειτουργικού συστήματος (OS) μέσω SQL, δίνοντάς τους ένα κέλυφος στον κεντρικό υπολογιστή.

Δείτε επίσης:   Νέο backdoor του WordPress δημιουργεί λογαριασμό διαχειριστή για να κλέψει ιστότοπους

Οι εντολές που εκτελούνται από τους επιτιθέμενους σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Ανάγνωση καταλόγων, απαρίθμηση διεργασιών και έλεγχος κοινοτήτων δικτύου.
  • Λήψη κωδικοποιημένων και συμπιεσμένων εκτελέσιμων αρχείων και σεναρίων PowerShell.
  • Ρυθμίστε μια προγραμματισμένη εργασία για την εκκίνηση ενός backdoor script.
  • Ανάκτηση των διαπιστευτηρίων χρήστη με απόρριψη των κλειδιών μητρώου SAM και SECURITY.
  • Διασπάστε δεδομένα χρησιμοποιώντας μια μοναδική μέθοδο που περιλαμβάνει τη δωρεάν υπηρεσία “webhook.site”, η οποία διευκολύνει την επιθεώρηση και την αποσφαλμάτωση αιτημάτων HTTP και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η χρήση μιας νόμιμης υπηρεσίας για την εκροή δεδομένων καθιστά τη δραστηριότητα λιγότερο πιθανό να φανεί ύποπτη ή να προκαλέσει προβλήματα στα προϊόντα ασφαλείας, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να κλέψουν διακριτικά δεδομένα από τον κεντρικό υπολογιστή.

Δείτε επίσης:   Χάκερς παραβίασαν τα συστήματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα

Στη συνέχεια, οι επιτιθέμενοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την ταυτότητα cloud της παρουσίας του SQL Server για να αποκτήσουν πρόσβαση στο IMDS (Instant Metadata Service) και να αποκτήσουν το κλειδί πρόσβασης στην ταυτότητα cloud.

Στο Azure, στους πόρους συχνά εκχωρούνται διαχειριζόμενες ταυτότητες για τον έλεγχο ταυτότητας με άλλους πόρους και υπηρεσίες cloud. Εάν οι επιτιθέμενοι κατέχουν αυτό το κλειδί, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε πόρο cloud, στον οποίο η ταυτότητα έχει δικαιώματα.

Η Microsoft αναφέρει ότι οι επιτιθέμενοι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν επιτυχώς αυτή την τεχνική λόγω σφαλμάτων, αλλά η προσέγγιση παραμένει έγκυρη και αποτελεί τρομερή απειλή για τους οργανισμούς.

Τέλος, οι φορείς της απειλής διέγραψαν όλα τα σενάρια που κατέβασαν και έσβησαν τις προσωρινές τροποποιήσεις της βάσης δεδομένων για να σβήσουν τα ίχνη της επίθεσης.

Screenshot 2023 10 05 at 10 42 27 Microsoft Hackers target Azure cloud VMs via breached SQL servers

 

Συμβουλές Προστασίας

Η Microsoft προτείνει τη χρήση του Defender for Cloud και του Defender for Endpoint για να εντοπίσετε τις ενέσεις SQL και την ύποπτη δραστηριότητα SQLCMD, που χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο στην επίθεση που παρατηρήθηκε.

Δείτε επίσης:   Το botnet P2PInfect αυξάνεται με κρυφές παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού

Για τον μετριασμό της απειλής, η Microsoft συνιστά την εφαρμογή της αρχής των λιγότερων προνομίων κατά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήστη, η οποία πάντα προσθέτει τριβή στις προσπάθειες πλευρικής μετακίνησης.

cropped

Ο Anastasis είναι ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους μας, ειδικευμένος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Με την εμπειρία του, παρέχει στην κοινότητα πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές.

By Anastasis Vasileiadis

Cybersecurity Evangelist | Offensive Security Consultant (Red Team Operator) | Information Security Analyst 📱My Social Accounts: https://beacons.ai/cyberkid1987

Related Post

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange