Τι είναι το Spoofing; Πώς λειτουργεί και πώς να το αποτρέψετε

Τι είναι το Spoofing; Πώς λειτουργεί και πώς να το αποτρέψετε

Το spoofing είναι μια κακόβουλη εφαρμογή που συγκαλύπτει μια νόμιμη πηγή για να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες ή για να αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές των θυμάτων.                 Ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να σας παρασύρει στην πίστη ότι είναι από την πηγή με spoofing και έτσι να σας υποκλέψει προσωπικά στοιχεία ( social media κ.α )

Το spoofing είναι ένα είδος επίθεσης ( attack ) όπου “αυτό που βλέπουμε θα μοιάζει με αυτό, αλλά δεν είναι“.

Τύποι Spoofing

Email Spoofing:

Περίπου το 90% των Cyber Attacks πραγματοποιούνται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.      Η ψευδαισθήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι κάτι που ο εισβολέας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θέτει ως νόμιμο αποστολέα, παραβιάζοντας τη διεύθυνση

“Από:” ( ή “from:” )την διεύθυνση, με αυτόν τον τρόπο το θύμα δεν θα παρατηρήσει τη διεύθυνση του αποστολέα και πέσει για τον εισβολέα.

Δείτε επίσης:   Τα πάντα σχετικά με το RFID και τις νέες ταυτότητες

Προστασία: Ελέγξτε τη διεύθυνση του αποστολέα εάν λαμβάνετε ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μην αποστέλλετε συνημμένα εκτός εάν ο αποστολέας είναι επαληθευμένος. επαληθεύστε την κεφαλίδα του email και βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση email αυτό είναι από κάποιο πραγματικό άτομο ( δηλαδή είναι πραγματική και δεν είναι ψεύτικη ).
Spoofing κλήσεων:

Το Call Spoofing είναι μια περίεργη πρακτική στην οποία οι επιτιθέμενοι καλούν τους μισούς από τους αξιόπιστους οργανισμούς και αναζητούν προσωπικά στοιχεία όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών και χρεωστικών καρτών, τραπεζικά στοιχεία και άλλα προσωπικά στοιχεία.

Προστασία: Μην εκθέτεται δημόσια τηλεφωνικά ευαίσθητες πληροφορίες σας, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.

Spoofing ιστοτόπου:

Αυτή η επίθεση ονομάζεται τεχνικά phishing, όπου ο επιτιθέμενος δημιουργεί έναν ιστότοπο και μας παραπέμπει να εισαγάγουμε στοιχεία ( έτσι ώστε αυτομάτως να πάνε σε εκείνον ).

Προστασία: Ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL του ιστότοπου προτού εισαγάγετε προσωπικά σας στοιχεία ( email, password αριθμούς κ.α ).

Δείτε επίσης:   Ασφάλεια

Εάν η διεύθυνση URL ΔΕΝ ταιριάζει με την αρχική διεύθυνση URL του ιστότοπου, μην εισάγετε διαπιστευτήρια.

ARP Spoofing:

Επέκταση ως Spoofing πρωτόκολλο ανάλυσης διευθύνσεων. Αυτή η αποτυχία είναι δύο τύπων,

Spoofing IP: Ο εισβολέας βρίσκει την ιδιωτική διεύθυνση IP και κόβει το δρομολογητή πιστεύοντας ότι είναι επίσης από το ίδιο δίκτυο.

Συνήθως, αυτή η επίθεση γίνεται για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα διακομιστή ο οποίος είναι προσβάσιμος μόνο για συγκεκριμένα συστήματα μέσα σε ένα δίκτυο.

Προστασία: Μείωση του υποδικτύου και εκκαθάριση του αρχείου καταγραφής κενών διευθύνσεων IP θα μειώσει αυτόν τον τύπο επίθεσης.

MAC Spoofing:

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η MAC διεύθυνση είναι η μόνιμη διεύθυνση που δίνεται από τον κατασκευαστή.  Και ο επιτιθέμενος μπορεί να παραβιάσει τη διεύθυνση MAC ενός συγκεκριμένου συστήματος μέσα σε ένα δίκτυο για να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε ένα διακομιστή.

Προστασία: Η εγκατάσταση φίλτρων πακέτων ή δυναμικών ελέγχων ARP θα μειώσει αυτόν τον τύπο επιθέσεων Spoofing.

Ο Αλέξανδρος είναι ο ιδρυτής του hacks.gr και η κινητήρια δύναμη πίσω από το όραμά μας. Με πολυετή εμπειρία στον κόσμο του hacking, έχει διαμορφώσει μια κοινότητα που είναι πηγή έμπνευσης και μάθησης για όλους. Με τον προσωπικό του χαρακτήρα και την τεχνογνωσία του, έχει δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι λάτρεις του hacking μπορούν να συναντιούνται, να μοιράζονται γνώσεις και να εξελίσσονται.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Secured By miniOrange